2011. január 15., szombat

Megelőzte a korát a tordai országgyűlés - Kossuth Rádió

Solymosi Zsolt, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Főiskola lelkész-tanára az ünneplésről is beszélt Gecse Gézának a Határok nélkül csütörtöki adásában.

A hit Isten ajándéka – mondta ki a tordai országgyűlésen 1568-ban az unitárius János Zsigmond fejedelem. Az akkor kimondott vallásszabadság elsőként tette lehetővé a világon, hogy ki-ki a maga lelkiismerete szerint tisztelje az Urat.Forrás itt.

Végső búcsú Szabó Árpád egykori unitárius püspöktől - Kossuth Rádió

Végső búcsú Szabó Árpád egykori unitárius püspöktől

Spitzer Judit összeállítása a Határok nélkül hétfői adásában.

Gyászol a magyar unitárius egyház. Kolozsváron ma temették el az erdélyi unitáriusok nyugalmazott püspökét, Szabó Árpádot. Az erdélyi unitáriusok volt főpásztora fél évszázadon át szolgálta híveit.Forrás itt.

XIV. Színjátszó Találkozó Kobátfalván - Kossuth RádióSándor Erzsi összeállítása a XIV. Színjátszó Találkozóról az Esti sétában. Kossuth Rádió

Az erdélyi unitárius ifjúság és más felekezetű, szabadelvűen vallásos fiatalok szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet Tarkabát mottóval és mintegy négyszáz résztvevővel július 30. és augusztus 2. között, a Nyikó menti Kobátfalván szervezte meg a XIV. Színjátszó Találkozót, amelyre18 színjátszó csoport nevezett be a helyi unitárius ifjúsági egyletek képviseletében – Kolozsvártól Sepsiszentgyörgyig. Az alig több mint háromszáz lakosú Kobátfalvát négy napon át megszállva tartó fiatal színjátszók elárasztották a falu főutcáját, belakták a sátorhelynek alkalmas legkisebb füves területet is, ellepték a kultúrház színpadát, a templomot, énekeltek, játszottak, ismerkedtek. Sándor Erzsi járt a jókedvű színjátszó találkozón és beszélgetett a résztvevőkkel.

Forrás itt.